Jest koniec maja 2014, upały w końcu przybyły nad Polskę, jak tu wytrzymać? Klimatyzatory czy okłady z kostek lodu nie działają albo też szukamy wymówki aby sięgnąć po butelczynę orzeźwiającego napoju. W tej sytuacji najbardziej sprawdzi się CYDR.
Polska jest jednym największych eksporterów jabłek w Europie dlatego aż dziw bierze czemu do tej pory tak bardzo ten rodzaj alkoholu był omijany szerokim łukiem przez naszych rodzimych producentów alkoholu. Po części wynika to z polityki naszych ustawodawców, którzy za cydr żądali akcyzy jak za wino. Skandal. Teraz jednak sytuacja zmienia się. Cydr można dostać już niemal w każdym sklepie osiedlowym, wielkie sieci handlowe wprowadzają na półki swoje odmiany kusząc coraz bardziej atrakcyjnymi cenami.
a co to jest?
cydr
to lekki, orzeźwiający napój jabłkowy o niskiej zawartości alkoholu (bo ok 4,5 procenta) produkowany z sfermentowanego soku jabłkowego lub gruszkowego. Cydr najlepiej smakuje podawany z kostkami lodu lub mocno zmrożony. Poniżej jedna z odmian cydru produkowana dla sieci Biedronka

cydr